BEKALAN JIWA dari Munsyidaat El Qassh

 

 

Link ke digital dan streaming platform –  https://bfan.link/bekalan-jiwa 

Biografi MUNSHIDAAT EL QASSH

 

MUNSHIDAAT EL QASSH maknanya PENYANYI CERITA SIRAH

 

BIOGRAFI

Penubuhan kumpulan Qasidah El Qassh ditubuhkan pada awal tahun 2020 bermula dari 3 anggota yang diasaskan oleh Royce Sa’ayan dan rakan rakan pemain perkusi muslimat Zura Rusli & Ila Nurilan yang giat bermawlid sana sini, sehingga menarik minat untuk menubuhkan kumpulan Qasidah, Marhaban, Berzanji dan Tadarus Al Quran.

El Qassh sering melakukan perjumpaan seminggu sekali tanpa henti mempelajari lagu lagu qasidah dan menjadikan nya sebuah rutin mingguan dan sesekali memberanikan diri muncul secara Live di Facebook hampir setiap minggu.

Dari situ bermula ia menjadi perhatian para penggemar Permarhaban dan Pengqasidah (muslimat khasnya) di media sosial sehingga mendapat pujian dan menarik minat rakan rakan, anak anak muda dan dewasa untuk datang kestudio menyaksikan sendiri dan mencuba bermain perkusi sambil berqasidah bersama sama sehingga menjadi kan kumpulan El Qassh bertambah.

Setelah itu El Qassh mula mendapat perhatian dan mendapat jemputan di Majlis majlis Aqiqah, Perkahwinan, Ulang Tahun & Mawlid.

El Qassh mengambil keputusan untuk merakamkan 14 Track rangkaian Selawat, Zikir, Qasidah & Doa pada tahun 2021 dan studio rakaman Loonaq Studio Bukit Rahman Putra Sungai Buloh. Sangat mencabar apabila kesemua tracks dirakam secara persembahan live. Alat gendang yang digunakan seperti Darbuka, Jembe, Hadrah & Bass Drum. Vokal turut dirakam sekali ketika rakaman live dan melakukan dubbing vokal untuk kesemua lagu.

Rakaman Video Klip kesemua lagu telah dirakam pada tahun 2023 dengan menampilkan Anggota baru seramai 8 orang dan nama nama anggota yang terlibat dalam pembikinan Video Klip adalah: Royce Sa’ayan, Nazura Rusli, Nabila, Ainna Syafia, Rozita Rohaizad, Miati, Siti Hawa, Zahrah & Amani.

Pada awal tahun 2024 anggota kumpulan MUNSHIDAAT EL QASSH semakin bertambah menjadikan nya 13 orang (Aiyna u:yaina, Alia, Fifi & Wahidah) serta menampilkan Guru vokal tersohor Siti Hajar Ismail.

Album “BEKALAN JIWA “ MUNSHIDAAT EL QASSH telah dilancarkan pada 13hb Mac 2023 bersamaan 2 Ramadhan 1445H

Tahun ini Munshidaat El Qassh sedang giat kembali membuat latihan rutin dan mengumpul material untuk dimuatkan dalam antara senarai Qasidah, Zikir & Doa yang bakal dirakam pada hujung tahun untuk Album Munshidaat El Qassh (Volume 2).

Semoga dengan adanya Album Qasidah Munshidaat El Qassh BEKALAN JIWA di pasaran global digital dan A.I dapat memberi impak dan digunapakai oleh masyarakat seluruh dunia bagi memupuk semangat saing terhadap dunia seni Islam sekarang dan masa hadapan. Di samping mengimarahkannya dari sudut kacamata seni Islam itu sendiri dengan keberadaan pelaku seni Muslimat khususnya.

Setinggi penghargaan kepada Hj Rozman Abas selaku Pengasas & Pemilik Loonaq Records Sdn Bhd yang telah memberi kepercayaan kepada Kumpulan El Qassh menjayakan Album BEKALAN JIWA.

Jutaan terima kasih kepada semua pihak yang terlibat dalam pembikian Album Bekalan Jiwa (Munshidaat El Qassh) ini. Jasa mu akan senantiasa dikenang.

Senarai 14 Tracks – 

 • 1. Selawat Azainiah 
 • 2. Doa Al quran 
 • 3. Doa Syifa‘ 
 • 4. Raqqat Aina ( AssalamuLaika) 
 • 5. Allah Hul Khaafi 
 • 6. Assalamualaika Zainal anbiyaa 
 • 7. Selawat Nuril Mubin 
 • 8. Thola’al Badrul ‘ Alayna 
 • 9. Tholama Asyku Ghoromi 
 • 10. Ya Rabbana Tarofna 
 • 11. Ya Thoibah 
 • 12. Sholla’alaikallah Huya Adnaani 
 • 13. Selawat Badar 
 • 14. Solatullah Solamullah

PENGASAS MUNSHIDAAT EL QASSH

Dato’ Rohayati Binti Hj Sa’ayan@RoyceSaayan

Pengarah Urusan Nakhoda Alam Resources 

Pengerusi Pertubuhan Inspirasi Jasa Nakhoda Alam 

Pengerusi Koperasi Industri Muzik Malaysia Berhad 

Penyanyi, Penulis Lirik, Penulis Lagu & Penerbit Album 

Duta SofahalalTv , 

Sijil Akademi Mutawwif

Kelahiran: Johor Bahru, Johor Darul Takzim (01)

Terbitan Single & Album Islamik:

Artis Wanita Malaysia (AWM) – Anugerah Selawat

El Khadijah – As Syukran Allah

Zikir, Selawat, Rawi, Tausiah & Doa (10Tracks) 

Al Fann – Bertahan

Siti Hajar Ismail – Doa Alquran

Selawat Azzainiyah

Surah Al Mulk

Surah Al Kahfi 

Munshidaat El Qassh – Bekalan Jiwa (14 Tracks)

SINGLE BARU ROYCE SA’AYAN – LENTERA TERPUJ

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

On Key

Related Posts

BEKALAN JIWA dari Munsyidaat El Qassh

    Link ke digital dan streaming platform –  https://bfan.link/bekalan-jiwa  Biografi MUNSHIDAAT EL QASSH   MUNSHIDAAT EL QASSH maknanya PENYANYI CERITA SIRAH   BIOGRAFI Penubuhan kumpulan Qasidah El Qassh ditubuhkan pada awal tahun 2020 bermula dari 3 anggota yang diasaskan oleh Royce Sa’ayan dan rakan rakan pemain perkusi muslimat Zura Rusli & Ila Nurilan yang

KU TAKUT KEHILANGANMU dari RITA RD

  Link ke digital dan streaming platform – https://bfan.link/ku-takut-kehilangan-mu Nama : Rita Rahmadewi ( Rita RD )  kota asal : Bogor asli Sunda  TTL : 26 mei 1979 Anak tiga ,  Tinggal saat ini : Bogor Pekerjaan selain IRT juga dulu pernah buka usaha kuliner Resto ayam bakar madu , usaha salon kecantikan  Usaha sekarang Marketing

BAGAIKAN DURI dari Hera Raiva

Link ke digital dan streaming platform – Nantikan rilis tanggal 9 September 2023 Perjalanan karier Hera Raiva atau nama sebenar Herawati asal Bandung, berawal dari festival bernyanyi, saat usia 10 tahun sudah mengenal dunia tarik suara. Mulai dari Tingkat daerah sampai Nasional, yang membuahkan beberapa prestasi hingga akhirnya masuk ke dunia entertaint yang luas, dan

TADARUS AL-QURAN by Trio Qoriah

Link ke digital dan streaming platform – https://bfan.link/tadarus-alquran Tadarus Al-Quran adalah pembacaan Al-Quran secara berkumpulan yang dibaca beramai-ramai secara bergilir-gilir, saling menyemak, memperbetulkan bacaan dengan pembacaan secara tartil, tajwid dan bertarannum murottal, serta memahami maksudnya – tilawah, tahsin dan tadabbur. Kumpulan TRIO QORIAH ini asal Riau Indonesia, dianggotai oleh qoriah berbakat dari Riau yang telah

WIRA HAKIKI by FrentastiX

Link ke digital dan streaming platform – https://bfan.link/wira-hakiki WIRA HAKIKI is about the story of the chosen one when apocalyptic world become realty, as predicted by many scholar. This song was recorded live by Syed Samudera at FrentastiX studio in Kedah, mixed and mastered by Are-Tan at PGE Studio in Trolak, Perak. The Frentastix group

Scroll to Top