Sale!

SATIRA | Paradoks

RM16.90 RM15.00

23 Tahun Tanpa Album Kumpulan SATIRA Kembali Dengan Paradoks

Kumpulan Satira dianggotai oleh Mus – Gitarist , Doran – Vokal , Ra-Ob – Bassist (Allahyarham-alfatihah)dan Zuld’jian – drummer.

Setelah 23 tahun tanpa album rakaman, Satira mengeluarkan album terbaru bertajuk “Paradoks” dan mempunyai 5 buah lagu sememangnya sangat berpuas hati dengan hasil album ini , dari segi sound dan juga susunan muzik

Paradoks” adalah bagaikan menyongsang, satu bentuk sindiran tentang kehidupan . “Ia seperti kita sangka kita semakin pandai tapi sebenarnya bodoh , kita sangka kita hebat tapi sebenarnya ada yang lebih hebat , maknanya dalam apa-apa bentuk pun kita jangan lupa yang satu iaitu Allah,  sesuai dengan nama Satira , kami menyindir secara halus” ujar vokalis mereka iaitu Doran.

Menurut Satira lagi, album “Paradoks” ini sebenarnya mengambil masa yang lama untuk dihasilkan dan mereka mempunyai pandangan sendiri.  “Masa kami dengan syarikat rakaman dulu kami ada dateline , kita kena habiskan pada masa yang ditetapkan, tapi bila kami hasilkan sendiri , kami rasa lebih bebas, maknanya kalau kami rasa tak puas hati dengan lagu kami masa nak rakam, kami akan betulkan dulu dan letak idea-idea baru dan kami pun bila buat sendiri ni kami tak laa terkejar-kejar masa . Sebenarnya rakaman ambik masa yang pendek je tapi mixing yang lama, sebab kini kami yang main muzik dan kami juga yang jadi producer. Maka kami terpaksa belajar balik selok belok system dan experiment untuk menghasilkan sound yang terbaik , tu yang ambik masa yang lama” Ra-ob , bassist Satira memberi penerangan .

Dengan keadaan dunia muzik yang berkembang dan lebih mudah, Mus memberi penjelasan ketika ditanya mengenai album yang dihasilkan sendiri oleh mereka ini “Dulu kami dah buat album pakai syarikat rakaman , boleh dikatakan masa tu kami memang desperate , kalau kami buat lagu pun belum tentu diterima oleh producer . Dulu pun royalti berapa jee , kami dapat satu album 60 sen kongsi 5 orang . Sekarang dah lain , pemuzik independent dah meningkat dan boleh maju , contoh macam kumpulan Hujan . Dulu kami tak nampak , sekarang kami dah tahu semua , macam dulu pun kami taktahu tentang hak-hak untuk lagu dan lirik , dengan adanya MACP baru kami nampak . Bagi kami lebih baik jual sendiri , buat sendiri , kami nak cuba cara ni 

Bassist Satira pula terus menjelaskan mengenai muzik Satira , yang dilihat lebih progresif “Konsep kami bukan komersil , walaupun ingustri muzik teruk dan kami tak tahu kenapa dan taktahu kehendak pendengar , tapi kami main untuk kami . Kami nak cabar diri kami , kami cubamemberiinput baru . Walaupun dalam beberapa lagu kami agak progresif dan fusion tapi ada jugak lagu dengan 5-6 kod je , kiranya kami tak complicated sangat , kami pun nak rilek . Jadi kami buat macam tu agar senang sikit . sebenarya walauun dah lama tak buat album , kami tak putut asa untuk terus berkarya” . Dulu dengan syarikat muzik kami di control . Kini kami nak experiment semua dalam situasi yang terkawal , agar kami ni tak syok sendiri “

Selain dari penjualan di kedai-kedai digital spt Spotify, Apple Music, Deezer, Amazon, Google music dan lain-lain yang diuruskan oleh Loonaq Records, album Satira yang bertajuk “Paradoks” yang menampilkan 5 buah lagu ini boleh juga  dibeli dalam bentuk CD fizikal dengan harga RM16.90 dengan berhubung melalui facebook mereka di www.facebook.com/mus.satira.9 . Mereka juga membuat package combo iaitu t-shirt  rasmi kumpulan Satira + CD dengan harga RM40.00. CD Mereka ini hanya dijual oleh mereka dan rakan-rakan sendiri sahaja . Mereka juga akan menjual CD ini di setiap persembahan yang dilakukan.

Description

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “SATIRA | Paradoks”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest